söndag 20 januari 2013

Kycklingsoppa


Efter att ha varit hemma med barnen i två år och ätit så gott som varje måltid hemma börjar det bli lite trist det här med vardagsmaten. Man rundar de vanliga tråkiga rätterna man brukar och byter mellan kött, fisk och fågel. För att få lite variation och ombyte har Jens mer eller mindre tagit på sig rollen som kock alla helger när han är ledig. Han googlar, kokar, bakar och testar nya recept mest hela tiden. Det har smittat av sig lite på mig och jag har också den senaste veckan testat nya recept och rätter jag inte gjort förut. Denna vecka har vi avnjutit t.ex både dillkött och kycklingsoppa. Två helt vanliga och vardagliga rätter, men för oss helt nya. Här kommer receptet på kycklingsoppan. Ett recept jag hittade någonstans i rymden och modifierade enligt egen smak och ingredienserna i skåpet.

400 g kycklingfileer
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
 8 dl vatten
1 buljongtärning
1 1/2 dl röda linser
1msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar, curry, persilja

Till servering
1pkt bacon
creme fraiche 

Hacka grönsakerna, fräs en stund med smör i en panna. Häll över i en kastrull. Häll på vatten, lägg i buljongen,persilja och linserna. Låt koka ca 15 minuter. Skär under tiden fileerna och stek dem i en panna med smör. Krydda med salt, peppar och curry. Mixa soppan slät. Häll sedan i kycklingbitarna. Vispa ut mjölet i matlagningsgrädden och häll i soppan. Koka upp och låt koka ca 3minuter.
Stek under tiden bacon i en het panna tills det blir knapert. Låt rinna av på hushållspapper. Häll upp soppan i skålar. Lägg på en klick med creme fraiche, strö på lite bacon och avnjut.

4 kommentarer:

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad