måndag 7 januari 2013

Brödet


Jag måste passa på och klistra in receptet på brödet som Jens hittade hit. Så kan han i alla fall inte skylla på att han inte hittar receptet om jag ber honom baka samma bröd igen. För det var gott, riktigt gott.

Norskt havregrynsbröd

6 dl mjölk (soyamjölk)
1/2 dl olja

2 msk ljus sirap
25 g jäst
2 tsk salt
5 dl havregryn
Ca 1 liter vetemjöl special
Lite vatten till pensling

Värm mjölk och olja till 37grader, häll i sirapen. 

Smula ner jästen i en bunke, häll över lite degvätska och rör tills jästen är löst, tillsätt resten av vätskan, saltet och havregrynen. Arbeta in nästan allt mjöl, spara lite till utbaket.

Låt degen jäsa 1 timme. När degen har jäst så arbeta in resten av mjölet, dela degen i två delar som formas till två släta längder. Lägg dem i smorda raka formar ca 1 1/2 liter. Jäs bröden i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. 


Nagga de färdigjästa bröden lätt med en gaffel och pensla dem med lite vatten. Strö ev lite havregryn på. Grädda i 200 grader i ugnens nedre del i ca 30 minuter. Stjälp ur bröden ur formen när de svalnat något, låt kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad